Tunuslu emekçiler “isyana” devam diyor – Hasan Feramuz

Arap coÄŸrafyasının ve Orta DoÄŸu’nun direniÅŸ ve isyan dolu tarihinin öncülerinden olan Tunus halkı, yeni dönemin de ilk tohumlarını atıyor. Son 3 ayda kitlesel katılımın olduÄŸu iki grev gerçekleÅŸtiren Tunuslu emekçiler, üçüncü bir grevle halkın öncülüğünü yapmaya kararlı olduklarını gösteriyorlar.
Kitlesel iki grev
Tunuslu emekçilerin öncülüğünün gücü ise tarihinden geliyor. Fransız emperyalizmine karşı bağımsızlık mücadelesinin en önemli örgütü 1946’da yılında işçiler tarafından kurulan Tunus Genel İşçi Sendikası (UGTT) idi. Bu sendika 1956’da bağımsızlığın kazanılmasının ardından da mücadelesini sürdürmüş ve 26 Ocak 1978’te gerçekleÅŸtirdiÄŸi genel grev ile Tunus’un ilk cumhurbaÅŸkanı Habib Burgiba’nın liberal politikalarına karşı koymuÅŸtu.
Hükümetin IMF ile yaptığı 2,8 mlyar dolarlık anlaÅŸma doÄŸrultusunda özellikle kamu emekçilerinin maaÅŸlarına yapılacak zam konusunda “kısıntıya” gitmesi, UGTT öncülüğünde emekçilerin ayaÄŸa kalkmasına neden oldu. UGTT’nin çaÄŸrısı sonucunda, 22 Kasım’da yaklaşık 700 bin kiÅŸinin katıldığı bir günlük uyarı grevi ve ardından 17 Ocak’ta yaklaşık 650 bin kiÅŸinin katıldığı genel grev gerçekleÅŸtirildi. Bu iki grevde de bütün devlet daireleri kapatıldı, okullar tatil edildi ve Tunus’ta yaÅŸam tam anlamıyla durduruldu.
Hükümet “uzlaÅŸmıyor”
Tunus hükümeti ise bu grevlere karşı uzlaÅŸmaz tutumunu sürdürüyor. Kamu emekçilerine ödenen maaşın “yüksek” olduÄŸunu ve bundan dolayı zam yapılmaması gerektiÄŸini söyleyen IMF’ye kulak veren hükümet, zam yapmama konusundaki ısrarını sürdürüyor.
Fakat son 3 yılda alım gücünün yüzde 40 düştüğü, enflasyonun yüzde 5’ten yüzde 8’e çıktığı Tunus’ta emekçilerin zam almama gibi bir “lüksleri” yok. Bu yüzden direniÅŸi sürdürme kararı alan UGTT, 20-21 Åžubat’ta iki günlük grev çaÄŸrısında bulundu.
İktidar sarsılıyor
Her ne kadar hükümet bu grevleri görmezden gelerek atlatmaya çalışsa çatlaklar oluÅŸmuÅŸ durumda. Meclisin en büyük partisi Nida Tunus, blok halindeki istifalar sonucunda ikinci parti oldu. Birinci parti durumuna gelen İslamcı Nahda Partisi’nin lideri RaÅŸid el-GannuÅŸi de grevlere destek vererek iktidara yerleÅŸmenin hesabını yapıyor.
Öte yandan sol, sosyalist, demokrat örgütlerin oluÅŸturduÄŸu ve mecliste 15 vekilliÄŸe sahip Tunus Halk Cephesi’nin sözcüsü Hamma Hammami hükümet devrilene kadar grevlerin sürdürülmesi çaÄŸrısında bulunmakta.
Dolayısıyla Tunuslu emekçiler ÅŸimdiden siyasi iktidarın kurulu dengesini sarsarak baÅŸka bir olasılığın olabileceÄŸini iÅŸaret etmekteler. Bu yüzden 20-21 Åžubat’taki grev öncelikle Tunus emekçileri olmak üzere savaÅŸ girdabına hapsedilmek istenen Orta DoÄŸulu emekçiler için de büyük önemini taşıyor. Tunus’ta emekçilerin söyleyeceÄŸi sözün, tekrardan Arap coÄŸrafyası ve Orta DoÄŸu’yu baÅŸtan baÅŸa sarması olasılığı hiç de düşük deÄŸil.
Leave a comment