TÖP Çocuk Hakları Meclisi Sözcüsü Hatice Göz: Çocukların Öldürülmediği Bir Ülke İstiyoruz

Geçtiğimiz günlerde, Hakkari’nin Derecik ilçesinin Yeşilova Mahallesi’nde arkadaşları ile palamut toplamaya giden 16 yaşındaki Özcan Erbaş, sınırdan açılan ateş sonucu hayatını kaybetti.
Valilikten yapılan açıklama “kişilerin kaçakçı olduğu, askerlerin uyarılarını dinlemedikleri ve havaya açılan ateş sonucunda bir kişinin öldüğü” yönündeydi. Oysa görgü tanıkları uyarı yapılmadığını, direk ateş açıldığını söylüyor. Özcan’ın amcası ise, askerlerin yaralı yeğenine yardım etmediğini, onu sırtında taşımak zorunda kaldığını ifade ediyor.
Bu ilk değil. Kürt illerinin sınır bölgelerinde, keyfi sebeplerle açılan ateşler sonucunda her yıl onlarca insan ölüyor. Ölenler arasında çocukların sayısı da oldukça fazla. Bu ölümlerin ardından şeffaf ve adil bir hukuki süreç işletilmiyor ve failler çoğunlukla cezasız kalıyor. Nitekim bu olayda da askerlere “taksirle öldürme”den soruşturma açılmış durumda. Avukatlar, gündüz vakti 500 metre mesafeden bir çocuğun sırtından vurularak öldürülmesinin taksir olamayacağını ve olay yerinde inceleme dahi yapılmadığını söylüyorlar.
Çocukların yaşama ve gelişme haklarının korunmalıdır. Türkiye Devleti de Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin imzacısı olarak çocukların tarafında yer almalı ve her koşulda çocuğun hakkını korumalıdır. Çocuk ölümlerinde faillere yönelik etkili bir hukuk işletilmeli ve Özcan’ın ölümü aydınlatılmalıdır.
Çocukların tüm haklarının korunduğu bir ülke için mücadele etmeyi sürdüreceğiz. Hakları korunmayan, yaşam hakları elinden alınan çocuklar için ses olmaya, her koşulda çocuklardan yana olmaya devam edeceğiz.