Komplo Teorilerini Bırakın, Kapitalizm Dünyayı Yakıyor

Kapitalizmin yol açtığı yıkım gezegeni yok oluşa sürüklüyor. Ekolojik kriz her seferinde başka bir “felaket” ile bizlere kendisini hatırlatıyor. Geçtiğimiz günlerde yaşanan büyük sellerden sonra şimdi de dünyanın dört bir yanında ormanlar ve yerleşim yerleri yanıyor, orman canlıları ve insanlar yaşamlarını yitiriyorlar.

Ülkemizin de dört bir yanı yanıyor. Bu yangınlar iktidarın doğa düşmanı politikalarının yanı sıra yönetememe krizini de bir kez daha ortaya koydu.

Binlerce hektar alan yanıyor, insanlar ölüyor, yerleşim alanları ve ormanlar tahrip oluyor, ormanlardaki canlılar yok oluyorken, iktidardakiler bu durumu pişkin açıklamalarla geçiştirmeye çalışıyorlar. Böylece yıllardır sürdürdükleri doğa düşmanı politikalarını örtbas etmeye çalışıyorlar.

Yıllardır her orman yangınında aynı tabloyla karşı karşıya kalıyoruz. Yıllardır her yangında, her selde, her depremde aynı şeyi görüyoruz: Siyasal iktidar halk ve doğa düşmanıdır. Bizlere masallar anlatmak yerine hesap vermeleri gerekirken kundaklama, sabotaj gerekçelerine sığınıyorlar. Oysaki hem küresel iklim değişikliğine, doğal alanların tahrip edilmelerine neden olan doğa düşmanı politikalarından, hem de kamusal kaynakları yağmalama ve kamusal hizmet sunan kurumları tasfiye etmelerinden biliyoruz ki bu yangınların sorumlusu onlardır, hesabını onlardan sormak gerekir.

Şimdi ivedilikle Manavgat ve diğer yangın bölgeleri afet bölgesi ilan edilmeli, küresel iklim değişikliğine ve doğal alanların tahribatına yol açan tüm politikalar durdurulmalıdır. Yangınlara ve diğer iklim olaylarına karşı denetlenebilir ve hesap sorulabilir politikalar hayata geçirilmelidir. Yangında yaralanan canlılar için kurtarma ve rehabilitasyon çalışmaları yapılmalı, zarar gören herkesin maddi zararı karşılanmalıdır.