TÖP Sözcüsü Pelin Kahiloğulları: Devletin Suçları ile Helalleşilir mi?

Devletin kurucusu parti, devletin işlediği suçların mağdurlarıyla “helalleşme” istiyorsa, ciddiye almalıyız. Despotik bir modernleşme süreci uygulayan devlet, demokrasiye kapalı ve sıkışınca faşizme başvurabilen bir yapıya sahipti. Bu devlet, egemenliğini devraldığı Osmanlı’dan kalma “ümmet” toplumsallığını “ilerici” bir hamleyle “ulus” konumuna sıçratmayı hedefliyordu. Ancak bu hamle sürecine halkın katılımı engellendi, en ufak halk girişimleri bile devlet terörüyle ezildi. Sadece halkın inisiyatifi budanmadı, hedeflenen monolitik ulus yapısına uymayan ama gerçek yaşamda var olan farklı etnisiteler ve inançlar düşmanlaştırılıp yok edilmeye çalışıldı, işçi sınıfının en ufak hak girişimi bile terörle bastırıldı.

Şimdi, yok edilmek istenen ama sahip oldukları tarihsel köklerinden kendilerini sürekli yeniden yaratan farklı kimlikler var olma hakkının bilinciyle donanmış olarak güneşin altındaki kendi özgür yerlerini fiilen inşa ediyor. Despotik devletin halkı baskılayan kalıpları fiilen parçalanıyor. İşçi sınıfı ise, yoksullaştırma politikalarına karşı öfkeyle kuşanıyor. Egemenler artık yönetemiyor! Devlet kriz içinde!

İşte, “helalleşme”, zorlanan egemenlik sisteminin sürebilmesi için yapılmak istenen restorasyon girişiminin ilk adımı olabilir. Geçmişin mağdurlarıyla “helalleşerek” yeni ve “temiz” bir başlangıç yapılmak isteniyor olmalıdır. Ancak, CHP’nin ve sözcüsü olduğu geleneksel egemenlik sisteminin yapısı demokratikleşmeye kapalıdır ve tam da bu yüzdendir ki iyi bildiğimiz bu yapı restore edilerek yeniden sürdürülmek istenmektedir.

Yine de “helalleşme” girişimi dikkate alınmalıdır. Bu girişim bahsettiğimiz niteliğine rağmen halkın inisiyatifinin önünü açacak bir enerjiyi açığa çıkarabilir. Hele bir o yola çıkılsın, hele bir işlenen suçlar ortaya dökülsün, hele bir inşa edilen büyüler bozulsun! Nasıl ki, egemenleri “helalleşmeye” zorlayan halkın iradesiyse, işlenen suçların bir biçimde konuşulduğu günlerde de halkın iradesi kendi ihtiyaçları yönünde davranıp, kendi hedeflerine doğru hamle yapma imkânını yakalayabilir!

*3 bölümden oluşacak açıklamanın ikinci bölümüdür. İlk bölüm için: https://www.toplumsalozgurluk.org/2021/11/23/top-sozcusu-pelin-kahilogullari-kilicdaroglu-ne-yapmak-istiyor/