TÖP: Proletaryanın bilge generali Friedrich Engels 200 yaşında

Karl Marx ile birlikte bilimsel sosyalizmin iki kurucusundan birisi olan Friedrich Engels, 200 yıl önce bugün dünyaya geldi. İçerisinden geldiği sınıfın konforunu, ayrıcalıklarını, tüm imkânlarını elinin tersiyle iterek, yaşamını, gençliğinden itibaren proletaryanın kurtuluş mücadelesine adayan Friedrich Engels, bugün dünyanın birçok diline çevrilen eserleriyle canlı bir öge olarak yaşamını sürdürüyor. Öyle ki, işçi sınıfının kurtuluşundan, kadın kurtuluş mücadelesine, barınma sorunundan felsefe ve bilimin temel tartışma noktalarına kadar, ortaya koyduğu çalışmalar, özgürlük pratiklerinin kılavuzluğunu yapmaya ve bu pratiklerin güncel sorunlarına cevap üretme çabalarına “temel” olmaya devam ediyor.
Ancak o yalnızca bir teorik önder değil, “Bir ons aksiyon, bir ton teoriden daha değerlidir” sözüyle, pratik devrimci faaliyetin önemini yaşamının parçası haline getirmiş bir devrim savaşçısı, bir devrimcinin yaşamının nasıl olması gerektiğinin canlı örneği idi.
Karl Marx ile birlikte inşa ettikleri yoldaşlık, dayanışma, fedakârlık ve çalışma azmi, tüm teorik eserleriyle birlikte bugün sosyalizm mücadelelerine kılavuzluk etmeye devam ediyor.
Yaşasın sosyalizm, yaşasın devrim.
Doğum günün kutlu olsun general.