TÖP Halk Sağlığı Meclisi: Halk Sağlığında Ticaret Kabul Edilemez!

Sosyal Güvenlik Kurumu 8 Eylül 2021 tarihinde resmi gazetede yayınladığı genelge ile ağrı kesici, kas gevşetici merhem, jel ve boğaz spreylerinin dâhil olduğu 52 ilacı geri ödeme listesinden çıkardığını duyurdu.

2002 yılından itibaren uygulanan sağlıkta dönüşüm programı ile sağlık hizmetlerinde bütünlüklü olarak özelleştirilme hız kazanmış, sağlık hizmetlerinin bütçesi iyiden iyiye kısılmış, halkın sağlık hakkına göz dikilmiştir. Bu politikalarla sağlık, temel bir insan hakkı olmaktan çıkarılıp ticarileştirilmiş, şirketlerin kâr yapacakları bir “sektöre” dönüştürülmüştür.

Bu politikaların ne kadar yıkıcı olduğunu pandemi sürecinde bir kez daha gördük. Sağlıktaki dönüşüm salgın döneminde binlerce insanın dolaylı ya da doğrudan ölümüne neden olurken sağlık “sektöründen” kâr yapan şirketler için salgın fırsata çevrilmiştir.

SGK; ücretsiz izin, kısa çalışma ödeneği, Kod 29 gibi uygulamalarla sermayedarların, patronların kârına kâr katmıştır. Şimdi ise alınan karar ile ağrı kesici, iltihap giderici ilaçlar marketlerde satılabilecek, reklam malzemesi olacaktır. Fahiş fiyatlarla satılacak bu ilaçlar, ilaç tekellerini besleyecek, fırsat eşitsizliğini derinleştirecektir.

Hâlihazırda sağlık hizmetlerine aktardığımız vergilerin dışında muayene, tedavi, ilaç ödemeleri yaparken şimdi birinci basamak sağlık hizmetlerinde en çok ihtiyaç duyulan ilaçlar ücretlendiriliyor.

Bizlere dayatılan uygulama, ilerleyen günlerde daha farklı ilaç gruplarını ve tedavi uygulamalarının ücretli olmasının önünü açıyor. Halk bir yandan geçinemiyor, yoksullukla mücadele ediyorken bir yandan da halkın elinden sağlık hizmeti hakkı alınıyor.

Artık yeter!

Sağlık harcamalarının SGK ve Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanması gerekirken şirketlere aktarılan bütçelerin bedelini bizler ödemeyeceğiz.

Birinci basamak sağlık hizmetleri başta olmak üzere tüm sağlık hizmetleri ücretsiz olmalıdır. Özel hastaneler kamulaştırılmadır. Kapatılan ilaç araştırma-geliştirme-üretme kurumları yeniden açılmalıdır.  Herkes nitelikli, ücretsiz, erişilebilir sağlık hizmetlerinden faydalanmalıdır.