TÖP Sözcüsü Pelin Kahiloğulları: Helalleşme Değil Yüzleşme!

Helalleşme mağdurlardan kabullenme talep eden bir tutum, ihtiyacımız olan ise herhangi bir talepte bulunmayan ama kendi suçuyla açıkça yüzleşmeyi göze alan net bir tutumdur.

Yüzleşme, hiçbir gölgeleme yapmadan darbelerle, toplu katliamlarla, işkencelerle, etnik ve inanç kimliklerini yok etme girişimlerinden başlayıp tek bir bireyin dahi gasp edilen haklarına dek uzanan bir alanda, ülkede yaşayanlara yapılan bütün haksızlıklarla açıkça yüzleşmedir.

Mağdurlardan hiçbir şey talep etmeden diz çöküp özür dilemektir yüzleşme! Yüzleşme, sadece bir resmi açıklama düzeyinde kalmamalı, toplumsallaştırılmalıdır!

Irkçı-mezhepçi ve cinsiyetçi söylemlerle kendisini kuran mevcut egemenlik sisteminin ideolojik aygıtları tarafından işgal edilen toplumsal bilinç, yüzleşme pratiklerinden başlayan bir süreç içinde üzerindeki baskılardan kurtarılmalı, özgürce gelişiminin önü açılmalıdır.

Yüzleşme, işlenen suçların affı değildir. Toplumsal örgütlenmelerden bağımsız yargıya dek uzanan bir alanda işlenen suçlar değerlendirilmeli, suçlular belirlenmelidir.

Helalleşme denilerek girilen yolun iki tehlikesini özellikle vurgulayalım. İlkin, şimdi kriz içinde sarsılan despotik devletin ana yapısına dokunmadan ve en göze batan suçları üzerinde hiçbir yaptırım değeri olmayan güzel sözlerle söylem üretilerek restore edilmesi yönelimine karşı önlem almak gerekir. Önlem, halkın gücüdür, halkın özgürleşme sürecinde atacağı adımlarla kazanacağı özgür-demokratik mevzilerdir.

İkincisi, güncel olarak, son 20 yıllık AKP iktidarı döneminde işlenen suçların ve yapılan soygunların, hiçbir hesaplaşma yaşanmadan yok sayılması tehlikesine karşı önlem almak gerekir. Önlem, halkın gücüdür, halkın sokaklarda atacağı adımlarla kendisine karşı işlenen suçların hesabını soracak bir iradeyi oluşturmasıdır.

Yüzeyde hükümetler kuru gürültü çıkararak göz boyarken, despotik devletin makinesi hükümetleri de kapsayarak an be an işliyor. Esas olan, halka karşı çalışan bu makinenin yerine halkın kendi ihtiyaçlarını esas alan örgütlü gücünün geçmesidir.

*3 bölümden oluşan açıklamanın son bölümüdür.