TÖP Çocuk Hakları Meclisi: 1 Mayıs’a Giderken Yetişkinlere Notlar

Yarın 1 Mayıs.
Heyecanlı, coşkulu, kalabalık ve hızlı birgün bizi bekliyor olacak.
Bu hızın içinde gözden kaçmaması için ufak birkaç hatırlatmada bulunmak istiyoruz.
1 Mayıs korteji içinde ayrıca bir çocuk korteji yapacak olanlar ya da planlanmamış olsa bile ebeveyniyle gelecek çocuklar olacağı için dikkat etmemiz gereken, yetişkin olarak sorumluluğumuzda olan bazı noktalar var:
• Öncelikle çocuklar siyasi/politik bir obje değil toplumun bir öznesidirler.
Taleplerini içeren dövizleri-sloganları kendilerinin hazırlamasına fırsat verilmeli ve bunun için zaman tanınıp, desteklenmeliler. Çocuklar alanda parti flaması, kurum bayrağı vs değil kendi taleplerini söyledikleri dövizler taşıyabilmeliler. Bizler vermediğimiz halde alıp taşımak isteyebilirler (ki kendi materyalleri olursa bu genellikle olmayacaktır) o durumda yaşına, gelişimine göre ufak bir bilgi verebiliriz istediği materyale ve üzerinde yazana dair.
• Çocuklar için slogan atılacaksa bu slogan önceden çocuklara söylenmeli, nasıl hissettirdiği ya da ne anlama geldiği sorulmalı ve soruları cevaplanmalı( bu durum dövizleri için de geçerli). Ve tabii genel sloganlar için de ara ara bilgiler verilebilir, soruları cevaplanabilir. Bunu daha çok alanda ebeveynler yapabilir.
• Ekonomik krizden etkilenen ve maalesef her krizde olduğu gibi göz ardı edilen kesimlerin başında çocuklar geliyor… Çocuklar belki de Türkiye tarihi boyunca ekonomik krizle ilgili ilk kez bu kadar bilgi sahibi oluyorlar. Maddi gelirdeki düşüş giderlerin zamlanması çocukların daha da fazla fedakarlık etmesine sebep oluyor.. Çocuklar kriz sebebiyle okula aç gitmek, beslenme çantaları boş olduğu için okula gitmek istememek, mecburi gönüllü olarak çalışma hayatına başlamak, keyif aldıkları şeylerden ve ihtiyaçlarının çoğundan vazgeçmek zorunda kalıyorlar…Bunlar bizim gördüklerimiz, onlar kendi dönemlerini nasıl deyeyimlediklerini çok daha iyi gözlemliyorlardır; konuşup öğrenebiliriz.
Tüm bu sebeplerle bu sene 1 Mayıs’ta kortejlerde taleplerini kendileri söylemek isteyebilirler, isterler… Bu noktalar, neden orada olduklarına dair bağlantıları kurmalarına yardımcı olabilir. Emek, dayanışma ve mücadele sözcüklerinin onların zihnindeki karşılığı alana ve yaşama renk katacaktır.
• Yanında bir çocukla gelecek olanların önceden mutlaka çocuğa gerekli bilgiyi vermesi; gelmek isteyip istemediğini, istemiyorsa o günü nasıl geçirebileceğini söylemesi önemli. Çocukla öncesinde sohbet etmek hem biz yetişkinlerin farkındalığını arttıracaktır hem de çocuğun oraya katılımı için gerekli ilk adım atılmış olacaktır. Burada çocuğun yararını ve haklarını gözettiğimizi, onun da birey olduğunu ve orada o şekilde bulunmasını önemsediğimizi belirtebiliriz. Özetle, çocuklara neden bugün bu kortejde yer aldıkları, oraya gelmeden önce, yaşları gözetilerek ebeveynleri tarafından anlatılmalı.
• Bazı çocuklar kalabalıkta kendilerini çok güvende hissetmeyebilir bu sebeple kortejdeki her çocukla ara ara sohbet edebiliriz. Ya da bazı çocuklar kendilerini fazlaca güvende hissedip bağımsız takılmak isteyebilir burada da çocuğun ebeveynine bilgi verilmeli ve sorumluluğun ebeveynde olduğu hatırlatılmalı.
• Kortej sonrası 1 Mayıs alanında da çocuklar için ayrıca bir alan olmalı ki çocuklar dinlenebilsin…
• Çocukların çekilen fotoğraf ve videoları çocuğun ve ebeveynin onayından geçmeden paylaşmamalı. Paylaşılacaksa mutlaka onay alındığının notu düşülmeli. Bir çocuk fotoğrafı çekiyorsak “bunu paylaşmamın ona yararı ne, paylaşmam gerekiyor mu?” diye düşünmeli ve mümkün olduğu kadar onların fotoğraflarını kullanmamalıyız. Özellikle de çocuğun elinde doğrudan parti, kurum materyalleri, bayrağı vs varsa fotoğraflanmamalı. Ebeveynler de bu konuda bilgilendirilmeli. Genellikle “şirin” göründüğü düşünülerek atılan bu adımlar maalesef çocuğun yararından çok yetişkinin “sempati” algısına hitap ediyor ve oraya yarıyor. Biz, çocuğun faydasını düşünelim.
• Olası bir saldırı vb anında öncelik çocukların güvenliği olacağından kortejden sorumlu arkadaşlar bu konuda dikkatli olmalı, sakin kalmalı ve tüm çocukların ebeveyninin yanında güvenli bir yerde olduğundan emin olunmalı.

Böylelikle, 1 Mayıs alanı çocuklar için anlamlı, keyifli hâle gelebilir. Çocukların yetişkinler tarafından objeleştirildiği değil birey olarak kendilerini, seslerini, taleplerini var edebildikleri 1 Mayıs meydanları mümkün.

1 Mayıs kutlu olsun.