TÖP Kültür Sanat Meclisi: Müziğin Resmi Dili Olmaz, İktidarın Dili ise Sansürdür!

Kocaeli’nin Derince Belediyesi, Aynur Doğan’ın 20 Mayıs’ta ilçede vereceği konseri sansür kartlarından en bilinenini öne sürerek “uygun olmadığı” gerekçesi ile iptal etti. Gelen tepkiler sonucu bu defa da konserin “izinsiz” olduğunu söylediler.

Konserin izinsiz ve uygun olmamasının, yani iktidarın sansür süzgecinden geçememesinin tek sebebi: Aynur Doğan’ın ezgilerini KÜRTÇE dile getirmesidir. Müziğin dili hiçbir zaman iktidarın tahakküm etmeye çalıştığı resmi bir dile oturmamıştır, oturmayacaktır.

Biz biliyoruz ki son günlerde peş peşe gelen Aynur Doğan, Metin & Kemal Kahraman konserlerinin yasaklanması, Amed Şehir Tiyatrosu’nun Kürtçe Don Kişot oyunun engellenmesi ve birçok muhalif sanatçıya yönelik yasaklamalar ve engellemeler faşizmin kendini kurumsallaştırma hamlelerinin yeni adımlarıdır. İktidar sıkışıyor, sıkıştıkça yasaklamalara, baskıya başvuruyor.

Fakat bütün bu çabalar, bütün bu baskılar nafile biliyoruz. Bunları peş peşe yaparak ve daha da arttırarak bu baskı, engelleme ve sansürleri normalleştirmeye çalışıyorlar. Normalleştirmenize izin vermeyeceğiz. Dün olduğu gibi bugün de yasaklar, sansürler, engellemelerle örmeye çalıştığınız korku duvarları; şarkılarımızı, sanatımızı engelleyemeyecektir.

Faşizmi kurumsallaştırmak için belirli saatlerden sonra müziği yasaklamaya çalışabilirler veya Kürt Halkı’na nefretlerini KÜRTÇE konserleri yasaklayarak gösterebilirler fakat müzik yine bir yolu bulup, yaşamın tüm duyumsamalarından ezgilerini çıkartarak sansürü delecektir.

Şarkılarımız, oyunlarımız o karanlık duvarların ötesine geçmekle yetinmeyecek o duvarları da parçalayacaktır. Hep birlikte kurmaya çalıştığınız faşizmi alaşağı edeceğiz.

Özgür bir ülkeyi sanatımızla ve eylemimizle birlikte yaratacağız.

Toplumsal Özgürlük Partisi Kültür Ve Sanat Meclisi