6-7 Eylül Pogromu’nda Katledilenleri Anıyoruz

Bundan 68 yıl önce  6-7 Eylül 1955 tarihlerinde İstanbul’da başından sonuna kadar devletin kontrolü altında bir pogrom gerçekleştirildi.

Rum, Ermeni ve Yahudi yurttaşların özel olarak hedefe alındığı bu pogrom sonucunda 5 binin üzerinde mesken tahrip edilerek yağmalandı, İstanbul’da bulunan 73 Rum Ortodoks kiliselerinin tamamı ateşe verildi, 15 kişi öldürüldü, 300’den fazla kişi yaralandı.

Pogromda katledilenleri saygıyla anıyoruz.

Devletin gizli harp örgütünün “muhteşem” olarak nitelendirdiği ve özel örgütlediği kitle tarafından gerçekleştirilen pogrom daha sonraki katliamların da habercisi oldu. 6-7 Eylül pogromunun faillerini koruyan devlet, 1978’de Maraş, 1993’te Sivas, 2015’te Diyarbakır, Suruç, Ankara katliamlarındaki faillere de sahip çıkmaya devam ediyor. 

Katliamlarla gerçek anlamda hesaplaşmak ve faillerle devlet destekli suç örgütlerini gerçek anlamda yargılamanın yolu, halkların eşit, özgür ve kardeşçe yaşayabilecekleri bir ülkeyi kurmaktan, demokratik bir cumhuriyeti kurmaktan geçiyor. 

Demokratik cumhuriyet, halkların varlıklarını korumaları, kendi dinsel ve etnik kimliklerini özgürce yaşamalarının garantisidir. 

Demokratik cumhuriyet mücadelesini büyütelim!

Yaşasın Halkların Kardeşliği!