Çürümüş Düzenin Futbolu da Çürüdü

Dün gece Ankara’da oynanan maç sonrası Ankaragücü Başkanı Faruk Koca ve ekibi karşılaşmanın hakemi Halil Umut Meler’e sahada saldırarak darp ettiler. Bu olay AKP-MHP iktidarının yaşamın her alanında çeteler aracılığıyla inşasına soyunduğu faşist rejimin sahalardaki yansımasıdır. Eski AKP milletvekili Koca’nın milyonlarca insanın gözü önünde attığı yumruk iktidar dokunulmazlığının verdiği güvenle doludur.

Ülkede futbol AKP-MHP iktidarının eliyle çetelerin kontrolüne girmiş ve çürüme artık gizlenemez boyutlara ulaşmıştır. Futbol kitlelerin kontrol edilme aracı olan bir oyuncak olmaktan çıkmış suçun organize edilerek yeni rejimin inşa edildiği toplumsal alanlardan biri haline dönüştürülmüştür. Futbolda derinleşen çeteleşme, rejimin mali kaynaklarından biri olan kara para trafiği ve uluslararası yasadışı bahis organizasyonlarından ve dolayısıyla karanlık bağlantılardan bağımsız değildir. Bu büyük organizasyon tepeden aşağı tüm kurumlarıyla futbolu sarmıştır.

Çeteleşme girdiği her alanı hızla çürütmektedir. Dilan Polat olayında gördüğümüz sahneler de son günlerde gündemi meşgul eden ve Fatih Terim Fonu olarak adlandırılan olay da bu çürümenin sonuçlarından bir tanesidir ve hepsi iktidar tarafından yaratılan bu karanlık futbol dünyasından beslenmektedir.

Tribünlerde ırkçı-faşist çeteler şeklindeki örgütlenmelerin önünün açılması da bu rejimin sahalardaki kitle tabanını oluşturma sürecidir. Bu devlet destekli taban vasıtası ile sporda terör rüzgarları serbestçe esmekte Amedspor gibi Kürt takımlarına saldırılar organize edilmekte, tribünde yükselen muhalif sesler kısılmaya çalışılmaktadır.

Aslında hem bireysel hem de kolektif insani etkinliği kendisinde ortaklaştıran özel bir spor olan ve egemen piyasa ilişkileri üzerinden sermayeye yenik düşen futbolun para babalarından bağımsızlaşma mücadelesi bugün çeteleşmeye ve çürümeye karşı iktidardan kopma mücadelesi ile iç içe geçmiştir. Sermaye düzeni değişmeden bu çürüme ortadan kalkmaz. Tüm futbolseverleri bu çete düzenine karşı verdiğimiz mücadeleye destek olmaya davet ediyoruz.